Start Deserti Torta s orasima i smokvama

Torta s orasima i smokvama

Foto: Dobra Hrana
Foto: Dobra Hrana

Sastojci:
Za kore:
12 belanaca
12 kašika šećera
300 g oraha
300 g suvih smokava
3 kašike brašna
1 prašak za pecivo
Za fil:
12 žumanaca
250 g šećera u prahu
100 g čokolade
100 g mlevenog keksa
250 g margarina
3 dl slatke pavlake
Za dekoraciju:
3 krem šlaga od čokolade
Priprema:
Kore:
1. Orahe i smokve sitno iseckati.
2. Belanca umutiti u čvrst sneg, a zatim uz neprestano mućenje postepeno dodavati šećer.
3. Kada se šećer otopi, dodati mešavinu brašna i praška za pecivo, orahe i smokve te polako promešati varjačom.
4. Pleh obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200C dok ne porumeni.
5. Pečenu koru uzdužno preseći dva puta kako bi se dobile 3 kore.
Fil:
1. Sjediniti žumanca sa šećerom u prahu i kuvati na pari uz neprestano
mešanje da se zgusne.
2. Pred kraj kuvanja dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne otopi. Potom skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.
3. U ohlađeni fil dodati omekšao margarin i mleveni keks pa umutiti mikserom.
4. Na kraju dodati šlag od slatke pavlake i polako promešati varjačom.
Finalni postupak:
1. Prvu koru premazati polovinom fila i prekriti drugom korom. Zatim naneti preostali fil i završiti trećom korom.
2. Krem šlag od čokolade pripremiti prema uputstvu sa kesice i premazati preko torte.