Start Deserti Torte Torta sa kafom

Torta sa kafom

torta sa kafom

Za 10 osoba
Priprema: 35 min.
Posno jelo
Pečenje: 45 min.

Sastojci:

Za kore:
– 2 kašike džema od kajsija
– 200 g šećera
– 2 dl skuvane i proceđene kafe
– 2 dl ulja
– 2 kašike kakaoa
– 350 g brašna
– 10 g sode bikarbone

Za fil:
– 3 pudinga od karamele
– 200 g šećera
– 100 g čokolade
– 7 dl vode
– 250 g margarina
– 200 g mlevenih lešnika
– 300 g posnog šlaga
– 6 dl kisele vode

Priprema:

Kore:
1. Sjediniti kafu, ulje, šećer, džem od kajsija, kakao, brašno i sodu bikarbonu. Izmešati varjačom da bi se dobila kompaktna smesa. Izliti prvi deo u podmazanu brašnom posutu okruglu modlu za tortu i peći u zagrejanoj rerni na 180°S oko 15 min.
2. Na isti način ispeći još dve kore.

Fil:
1. U šerpu staviti 6 dl vode i šećer da kuva. Kad proključa, sipati prašak za puding rastvoren u 1 dl vode i mešati dok se ne zgusne. Dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne rastopi. Dok se puding hladi, povremeno ga promešati.
2. U ohlađen krem ubaciti umućen margarin i izmiksati. Umešati melvene lešnike.

Finalni postupak:
1. Na tacnu za serviranje staviti jednu koru i premazati je trećinom fila, pa naneti trećinu šlaga umućenog sa kiselom vodom.
2. Na isti način nafilovati preostale dve kore i slagati ih jednu na drugu.
3. Tortu ostaviti u frižideru da prenoći kako bi kore omekšale. Dekorisati po želji.

Arhiva: Bakini slatkiši