Start Deserti Torte Torta sa pečenim lešnicima

Torta sa pečenim lešnicima

Recept Slađane Cvetković iz Zdravinja

torta

  • 90 min
  • 15 osoba
  • Lako

Sastojci:

15 jaja
300 g šećera u prahu
30 kašika šećera
12 kašika mlevenog keksa
18 kašika mlevenih lešnika
½ praška za pecivo
2 pudinga od vanile
300 g krupno mlevenih ili seckanih pečenih lešnika
1 l slatke pavlake
750 ml mleka
300 g margarina
2 kašike gustina

Priprema:

Kore
1. Odvojiti žumanca od belanaca, pa umutiti 5 belanca u čvrst sneg. Potom u sneg postepeno dodavati 10 kašika šećera i mutiti dok se ne otopi.
2. Zatim sipati 4 kašike mlevenog keksa i 6 kašika mlevenih lešnika, malo praška za pecivo, te sve lepo sjediniti.
3. Smesu uliti u pleh obložen papirom i peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 15 min.
4. Na isti način pripremiti još dve kore.
Fil
1. U 50 ml mleka razmutiti puding sa gustinom.
2. Prestalo mleko ostaviti da provri, a žumanca penasto umutiti sa 300 g šećera u prahu. U ključalo mleko ukuvati žumanca, a odmah zatim i mešavinu pudinga i gustina.
3. Mešati dok se ne zgusne, skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
4. Margarin penasto umutiti, pa ga sastaviti sa ohlađenim kremom.
Finalni postupak
1. Slatku pavlaku umutiti u šlag.
2. Tortu filovati na sledeći način: prvu koru premazati filom, posuti je seckanim lešnicima, te naneti sloj slatke pavlake.
3. Postupak ponoviti još dva puta. Tortu dekorisati po želji.