Priprema:
Testo:
Umutiti jaja, vodu i malo soli. Zatim postepeno dodavati brašno i mesiti dok se ne dobije glatko testo. Umešeno testo prekriti najlon kesom i ostaviti da odmori.
Fil:
1. Crni luk i kelj iseći na kockice, a beli luk što sitnije iseckati.
2. Na malo ulja propržiti crni i beli luk a zatim dodati kelj, te i njega kratko propržiti da omekša. Potom skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.
3. U ohlađenu smesu dodati oceđenu tunjevinu, sitni sir i začine po ukusu pa promešati.
Bešamel sos:
1. U odgovarajućoj šerpi otopiti margarin a zatim dodati brašno i kratko propržiti. Potom naliti mlekom, dodati žumance i kuvati na umerenoj temperaturi dok se ne zgusne.
2. U ohlađeni sos dodati pavlaku i rendani kačkavalj i polako promešati.
Finalni postupak:
1. Umešeno testo istanjiti oklagijom na debljinu od 2 mm, pa ga okruglim zupčastim nožem iseći na kvadrate 8×8 cm. U sredinu svakog kvadrata staviti kašičicu fila od kelja pa preklopiti na trougao. Potom suprotne stranice trougla slepiti kako bi se dobio izgled torteline.
2. Pripremljene torteline kratko bariti u ključaloj vodi dok ne isplivaju na površinu.
3. Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju poslagati obarene torteline pa ih preliti pripremljenim bešamel sosom. Peći u zagrejanoj rerni na 200 °C 30 min.