Start Kuhinje sveta Tradicionalni italijanski slatki hleb – kolomba

Tradicionalni italijanski slatki hleb – kolomba

Kolomba italijanski uskršnji kolač
Foto: Stockfood
  • 200 min
  • 8 osoba
  • Manje zahtevno

Sastojci:

Testo
1 kašika suvog kvasca
5 kašika mleka
550 g brašna
125 g smeđeg šećera
2 žumanceta
4 cela jajeta
1 pomorandža (kora)
2 vanil-šećera ili
½ štapića vanile
suvo grožđe
usitnjeno kandirano voće
Glazura
400 g šećera u prahu
300 g mlevenog badema
šaka badema
5 belanaca
šećer

Priprema:

1. Pomešati mleko i kvasac pa ostaviti da odstoji dok se ne zapeni.
2. U 100 g brašna dodati pripremljen kvasac, dodati malo tople vode i dobro promešati varjačom. Pokriti testo i ostaviti da odstoji oko pola sata.
3. U nadošlo testo dodati dva žumanceta, dodati polovinu šećera i promešati testo, pa ostaviti da odstoji oko 45 minuta.
4. Nakon toga, dodati preostale sastojke za kolač i dobro umesiti.
5. Pripremljeno testo sipati u kalup za kolače (poželjno modla u obliku golubice), pokriti i ostaviti da se duplira (oko 60 minuta).
6. Bademe samleti u blenderu, dodati šećer u prahu i belanca, pa sve dobro sjediniti.
7. Pre pečenja, testo bogato premazati ovom glazurom, posuti šećerom i dodati malo badema.
8. Peći u ugrejanoj rerni na 150ºC oko sat vremena.
9. Izvaditi iz pećnice i ostaviti da se kolač prohladi, a zatim izvaditi iz kalupa i ostaviti na rešetkastoj površini da se potupno ohladi.