Ćufte s koprivama
Sastojci:
za ćufte
– 500 g mlade koprive
– 100 g ljuspica soje
– 2 jajeta
– 4 kašike prezli
– 1/2 kašičice belog luka u prahu
– 2 dl ulja
– 4 dl supe od povrća
– 1 kg krompira
– mešavina začina
– so, biber
za sos
– 0,5 dl ulja
– 1 kašika sirćeta
– 2 kašike brašna
– 1 kašika mirođije
– 2 dl mleka
– 3 dl supe od povrća
– mešavina začina
Priprema
Ćufte:
1. Koprivu kratko prokuvati u slanoj vodi kako bi omekšala, a zatim je procediti i sitno iseckati.
2. Ljuspice soje preliti ključalom supom od povrća i ostaviti da nabubre, pa ih procediti od suvišne tečnosti.
3. U odgovarajućoj posudi sjediniti iseckanu koprivu, ljuspice soje, jaja, beli luk u prahu i začine po ukusu, te dobro izmešati.
4. Postepeno dodavati prezle i mešati dok se ne dobije smesa pogodna za oblikovanje.
5. Od pripremljene smese nauljenim rukama oblikovati ćufte. Spuštati ih u vrelo ulje i pržiti sa obe strane.
6. Krompir očistiti i iseći na krupnije kocke, te obariti u slanoj vodi.
7. Pržene ćufte poslužiti uz obaren krompir i sos od mirođije.
Sos od mirođije:
1. Na malo ulja propržiti brašno, a zatim dodati seckanu mirođiju, pa i nju kratko propržiti.
2. Sipati mešavinu supe i mleka i uz neprestano mešanje kuvati na umerenoj temperaturi dok se sos ne zgusne. Pred kraj kuvanja dodati začine po ukusu, sirće i promešati.