Kolač sa makom
Sastojci:
za koru
– 8 belanaca
– 200 g šećera
– 50 g kokosovog brašna
– 100 g mlevenog maka
– 4 kašike brašna
– 1 prašak za pecivo
– prstohvat soli
za fil
– 8 žumanaca
– 8 kašika šećera
– 2 pudinga od vanile
– 7 dl mleka
– 200g margarina
ostali sastojci
– 150 g ”pti ber” keksa
– 3 dl mleka
– 100 g čokolade
– 50 g margarina
Priprema
Kora:
1. Belanca umutiti sa malo soli i šećerom u čvrst sneg.
2. Zatim dodati brašno, prašak za pecivo, kokos i mak pa polako promešati.
3. Odgovarajuću tepsiju obložiti papirom za pečenje i sipati u nju pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180 ºC dok ne porumeni.
Fil:
1. U šerpu sipati 5 dl mleka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mleko sa pudingom od vanile. Sipati u ključalo mleko i kuvati na umerenoj temperaturi uz neprestano mešanje dok se ne zgusne.
3. U ohlađeni puding dodati omekšao margarin i umutiti mikserom.
Finalni postupak:
1. Koru premazati filom od vanile i poravnati.
2. Zatim ”pti ber” keks natapati u mleko i njime prekriti fil.
3. Čokoladu sjediniti sa 50 g margarina i otopiti na pari. Potom preliti preko ”pti ber” keksa i ostaviti da se ohladi.
4. Kada se kolač ohladi, iseći ga na kocke.