Za one koji ne znaju ništa o kuvanju kaže se da barem znaju pripremiti jaje, ali nije priprema ovog “kokinog proizvoda” tako beznačajna. Pročitajte mnoštvo trikova sa jajima.
Pred pripremanje
Žumanca odvajajte od belanaca kada su jaja hladna, a mutite ih nakon što su odstojala na sobnoj temperaturi 30 minuta. Ako mutite cela jaja, da biste ih pre zagrejali stavite ih u toplu vodu, pre nego ih razbijete, na 10 minuta. Tako izmućena biće izdašnija. Ne mutite belanca u plastičnim posudama, već, najbolje u staklenim ili onima od nehrđajućeg čelika. Ne koristite ni aluminijumsku posudu. Takođe, ukoliko je u kuhinji vlažno jaja će se teže umutiti.
Za kuvana jaja
Ako jaje pukne tokom kuvanja, odmah ga izvadite kašikom i naspite malo soli na pukotinu. To će sprečiti da jaje iscuri iz ljuske. Da biste sprečili pucanje jaja tokom kuvanja premažite ih kuglicom vate umočenom u čist limunov sok pre kuvanja ili dodajte kašiku sirćeta u vodu u kojoj se jaja kuvaju. Da lakše ogulite jaja, u vodu u kojoj se kuvaju stavite malo soli, dve kašike ulja, limunov sok ili kašičicu sode bikarbone. Jaja možete skuvati i u rerni. Samo ih poredajte u kalupe za mafine i ubacite u prethodno zagrejanu rernu na 160C. Nakon 30 minuta, odmah ih vruće stavite u vodu s ledom na 10 minuta. Posle samo ogulite i služite.
Omlet i mućenje
Da biste dobili izdašan omlet, samo jajima dodajte 1/4 kašičice praška za pecivo pre mućenja i pečenja. Možete dodati i malo kukuruznog skroba. Belanca će se bolje mutiti ako im dodate mrvicu sode bikarbone, a dobićete čvršću smesu ako pred sam kraj mućenja dodate mrvicu šećera. Da smesa belanaca ne bi postala vremenom vodenasta dodajte pola kašičice sirćeta na 4 belanceta prilikom mućenja.
Kuhinju nećete isprskati prilikom mućenja ako posudicu prekrijete sa papirom za pečenje u kom ste napravili rupicu za “nogice” miksera. Ako vam treba zamena za jaje prilikom pripremanja smese za tortu, možete ga zameniti sa 1 kašikom sode bikerbone i 1 kašikom običnog sirćeta.
Izvor: lifepressmagazin.com