Start Kuhinje sveta Turska kuhinja: Istambulski pilav (FOTO)

Turska kuhinja: Istambulski pilav (FOTO)

Sastojci:
500 g pilećeg belog mesa
200 g pirinča
5 dl pilećeg bujona
50 g oljuštenih badema
50 g očišćenih pistaća
50 g putera
šafran
mešavina začina
biber
ulje

Priprema:
1. Pileće belo meso iseći na kocke veličine 2 x 2 cm i začiniti po ukusu.
2. Bademe i pistaće propeći na suvom teflonskom tiganju pa izvaditi i ostaviti sa strane.
3. U tiganj dodati piletinu, pa kratko ispržiti mešajući varjačom dok meso ne promeni boju. Sipati malo vode i dinsti na umerenoj temperaturi dok meso ne omekša, a suvišna tečnost ne uvri. Potom piletinu izvaditi i ostaviti na toplom.
4. U masnoću od mesa dodati polovinu putera, pa sipati pirinač i kratko propržiti. Postepeno sipati pileću supu pomešanu sa šafranom, neprekidno mešajući. Kuvati dok pirinač ne nabubri i ne upije potrebnu tečnost.
5. Pred kraj kuvanja, ubaciti prženu piletinu, pistaće i bademe, začiniti po ukusu i umešati preostali puter.

Savet: Gotovo jelo poslužiti dok je još toplo, kako bi pilav zadržao kremastu teksturu.