Za koru:
– 6 jaja
– 300 g šecera
– 2 vanil-šecera
– 1 prašak za pecivo
– 400 g brašna
Za preliv:
– 5 dl slatke pavlake
– 2 l mleka
– 300 g mleka u prahu
Priprema:
1.Odvojiti žumanca od belanaca, pa prvo ulupati belanca u čvrst šam postepeno dodajuci šecer i vanil-šecer.
2. Zatim postepeno dodavati jedno po jedno žumance neprekidno muteći, sve dok se ne dobije čvrsta i gusta pena.
3. Na kraju lagano i postepeno varjačom umešati brašno pomešano sa praškom za pecivo.
4. Smesu uliti u pleh obložen pek- -papirom i peći u zagrejanoj rerni na 220°C dok skoro ne porumeni.
5. Kada je kora gotovo pečena, izvrnuti je na čistu kuhinjsku krpu i odvojiti od papira za pečenje.
6. Ponovo je preokrenuti i ostaviti da se dobro ohladi.
7. Nakon toga, u pleh gde se kora pekla uliti slatku pavlaku, pa vratiti koru.
8. Zatim mleko u prahu razmutiti sa 5 dl mleka da se razbiju sve grudvice.
9. Preostalo mleko dobro zagrejati (ne mora da provri), uliti smesu sa mlekom u prahu i dobro promešati.
10. Preliti dobro ohlađenu koru
Recept Dragoslave Anelković iz Aleksinca
Arhiva: Torte i kolači