Sladoled ima svoju tradiciju u Beču. Prvi proizvođači sladoleda stigli su u carski grad još u 19. veku iz Italije. Tako danas Beč ima oko 100 sladoledžinica od kojih je najveći broj u vlasništvu potomaka italijanskih doseljenika. Beč je od nedavno bogatiji i za prvu vegansku sladoledžinicu. Novi salon sladoleda „Veganista“ u 7. bečkom okrugu prodaje isključivo veganski sladoled, a otvorile su ga dve sestre koje već 20 godina žive veganskim životom. Takođe sladoledžinica „Eis-Greißler“ u samom centru grada ima u ponudi veganski sladoled, dok se mlečni sladoled isključivo pravi od organskog mleka. Neke klasične bečke sladoledžinice imaju takođe veganske vrste sladoleda u sortimentu a najpoznatije među njima su „Summer Samba“, „Kurt Frozen Yogurt“, „Foxy Frozen Yogurt“, „Schoko Company“. Potomci italijanskih doseljenika čuvaju svoje recepte i prenose ih sa generacije na generaciju. Najpoznatiji bečki saloni sladoleda se nalaze u Starom gradu a u klasike se ubrajaju „Eissalon Tuchlauben“, „Eissalon am Schwedenplatz“, „Gelateria Hoher Markt“ i „Zanoni & Zanoni“. U čuvenoj bečkoj šoping ulici Mariahilferstraße nalaze se „Paolo Bortolotti“ i tradicionalni „Tichy“. Sladoled koji je u Beču trendu u 2013. godini je sa ukusom jabuke.
Izvor: B92