Kažu da je vrhunskog kuvara najlakše prepoznati po njegovom umeću pravljenja omleta. Savršeni omlet je kremast i ravnomerno pečen iznutra, gladak i zlatno žut spolja.
Varijacija omleta je mnogo, ipak najcenjeniji je klasični francuski omlet.
Adekvatna “aparatura” je prvi uslov za pripremu omleta, ali je od esencijalne važnosti imati tiganj odgovarajuće veličine. Ovo je izuzetno važno jer će preveliki tiganj dovesti do prebrzog pečenja i tvrdog spoljašnjeg sloja i gnjecave unutrašnjosti omleta.
Takođe, pravilo je da se za jedan omlet koristiti 2 jajeta. Ukoliko pripremate omlet za dve osobe možete upotrebiti 4 jajeta, ali nikad ne pecite omlet od više od 5 jaja. Ako pravite omlete za celo društvo, jednostavno pecite ih u više navrata, ionako su brzo gotovi.
Jedan mali trik: jaja pre pripreme pola sata do sat vremena držite na sobnoj temperaturi jer će to pomoći u ravnomernom pečenju.
Kada je reč o masnoći na kojoj se omlet priprema, tu dileme nema: najbolji izbor je (bez konkurencije) maslac. Osim što će osigurati bogat ukus, maslac brzo postiže visoku temperaturu potrebnu da se na jajima, za samo nekoliko sekundi – stvori fina “korica”.
Korak po korak:
1. Jaja snažno izmutite viljuškom, možete dodati 2 kašike mleka ili vode koji će omletu dati željenu prozračnost, te prstohvat soli i bibera.
2. U međuvremenu zagrejte tiganj, stavite na nju 2 kašičice maslaca i rastopite ga na srednje jakoj vatri. Kada maslac počinje poprimati orašasti miris, ali pre nego što dobije tamniju boju, izlijte jaja u tiganj i rasporedite po celoj površine.
3. Smanjite temperaturu i prestanite da mešate. Kada se jaja počnu lagano kuvati i stvrdnu, ali su i dalje na vrhu tekuća pravo vreme je da ubacite dodatne sastojke.
4. Bez obzira na to da li se odlučite šunku, šampinjone, sir ili povrće (koji ste prethodno očistili i pripremili) ne preterujte s njihovom količinom: ¼ šoljice dodataka je dovoljno za omlet od 2 jajeta.
5. Jaja pecite još vrlo kratko, viljuškom presavijte rub prema sredini tiganja i, kada poprimi zlatnožutu boju, presavite omlet do kraja da poprimi oblik valjka i prebacite ga na tanjur za serviranje.
6. Po želji, ukrasite svežim začinskim biljem.
Izvor: gastro.hr