Aleksandar Samardžija, zvani Splića, najpopularniji je Dalmatinac u Vojvodini. Jedan je od suvlasnika poznatog restorana kraj Čeneja “Salaš 137” i veliki je ljubitelj dobre hrane i kvalitetnih pića.
Na ovogodišnjem skupu “Food & Wine Chat” govoriće o idealnim spojevima hrane i pića, konkretno o vinu, najpopularnijim specijalitetima i novitetima u oblasti gastronomije.
“‘Salaš 137 sam osnovao pre 17 godina, sa grupom prijatelja, to je bio prvi turistički salaš u Srbije i ubrzo postaje najpopularnije utočište za hedoniste. Osim restorana, Salaš poseduje i saunu, konjički klub, terene za fudbl i odbojku, dečije igralište i još mnoge druge zanimljivosti. Na 10 hektara obradive površine sami gajimo povrće, zasadili smo i kruške i dunje od kojih pečemo rakiju i pravimo kitnjikez.”
Zbog njegove autentičnosti i prave domaće atmosfere, “Salaš 137” je najomiljenije mesto za opuštanje i druženeje uz vrhunske specijalitete nacionalne kuhinje.
“I pored brojnih specijaliteta, gostima se najviše dopada naš tradicionalni nedeljni ručak koje se sastoji od supe, sosa i kuvanog povrća i mesa. Od slatkiša najpopularnije su šnenokle i koh.”
Postoje mnoge idealne kombinacije hrane i pića, ali Splića još nije otkrio šta se najbolje slaže uz dva najpopularnija srpska recepta.
“Nikako ne mogu da pronađem koje piće se najbolje slaže uz čorbast pasulj i svadbarski kupus, još uvek istražujem. Nadam se da ću do svog izlaganja pronaći taj idealni spoj, ako ne, možda mi neko od učesnika ili posetilaca pomogne u tome“, završava Aleksandar.
Tekst: Jasmina Jovičić, Life Content