Neke namirnice možda imaju zavodliv ukus, ali nikako nisu prijatelji našeg zdravlja. Zbog toga bi trebalo njihovo konzumiranje svesti na minimum ili ih potpuno izbaciti iz ishrane.
Pogledajte o kojoj hrani je reč.
Krofne
Krofne sa eurokremom zaista jesu jedna od najukusnijih stvari koje smo probali u životu, ali su potpuno nezdrave. Sadrže premnogo kalorija, masti i ugljenih hidrata. Još ako jedete kupovne krofne, zaboravljate na dodatne konzervanse, koje sadrže zbog produženog trajanja.
Žitarice sa šećerom
Želite siguran način da uništite svoje telo i spolja i iznutra? Onda vam trebaju žitarice sa visokim procentom šećera. Sadrže šećere i gluten, koji izazivaju česta zapaljenja. Ukoliko nastavite da ih jedete, upropastićete izgled vaše kože, a nije isključeno da ćete dobiti i upalu sluznice želuca.
Čips
Čips je uglavnom pržen u trans mastima, koje mogu da povećaju nivo holesterola i rizik od bolesti srca. Korišćenje trans masti u proizvodnji hrane pomaže namirnicama da duže traju i da ostanu sveže duži period, a da pri tom stvaraju osećaj manje masne namirnice.
Pomfrit
Kao i čips, i pomfrit je često pržen u ulju i trans mastima. Sadrže veliki glikemijski indeks koji povećava nivo insulina, koji je podjednako loš za zdravlje, a i za vaš obim struka. Pomfrit, zajedno sa čipsom, sadrži akrilamid, poznatu kancerogenu supstanu, koja se formira kada je hrana pečena ili pržena na visokim temperaturama.
Hamburgeri
U hamburgerima, koji se prodaju u kioscima brze hrane, samo 2 do 14 procenta je sadržaj pravog mesa. Ostatak burgera se sastoji od vode, kostiju, hrskavice i drugih sadržaja. Oni takođe sadrže visok nivo zasićenih ili trans masti.
Kokice iz mikrotalasne
Kokice iz mikrotalasne sadrže kancerogene supstance. Hemikalije koje se dodaju kokicama, pa čak se nalaze i u samoj kesici, povezane su sa bolestima štitaste žlezde.
Margarin
Margarin se prodaje navodno bez holesterola, kao zdrava alternativa puteru, ali je krajni izvor masti, što zapravo podiže nivo holesterola i oštećuje zidove krvnih sudova.
Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.
VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!
Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net