Sastojci:
500 g mešanog mlevenog mesa
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
2 kriške hleba
50-ak ml mleka
1 jaje
200 ml ulja
so, biber
suvi začin
1 vrhom puna kašika brašna
500 ml soka od paradajza
350 ml tople vode
½ veze peršunovog lista
Pripremа:
1. Crni i beli luk očistiti i što bolje usitniti.
2. Odstraniti koricu, pa hleb preliti mlekom i sačekati da se natopi.
3. Zatim, dobro ocediti i sjediniti sa mlevenim mesom, lukom, jajetom, seckanim peršunom i začinima.
4. Smesu dobro izmesiti rukama, da se dobije homogena i ujednačena masa za oblikovanje.
5. Nauljenim dlanovima praviti kuglice.
6. Pripremljene kuglice propržiti na ugrejanom ulju (u šerpi), toliko da porumene. Izvaditi ih iz tiganja, pa ostaviti na toplom.
7. U istoj masnoći, kratko propržiti brašno, uz stalno mešanje.
8. Postepeno dolivati sok od paradajza i neprekidno mešati dok se smesa ne poveže.
9. Dodati topluvodu i kuvati dok ne proključa.
10. U sos dodati ćuftice i kuvati još desetak minuta.
11. Poslužiti toplo, uz pire krompir.