Start Deserti Ukusne i kremaste: Šnenokle

Ukusne i kremaste: Šnenokle

Foto: Bakina kujna
Foto: Bakina kujna

Sastojci:
1 l mleka
4 jajeta
6 kašika šećera
2 vanil-šećera
2 pune kašike brašna

Priprema:
1. Odvojiti belanca od žumanaca i umutiti u čvrst sneg.
2. Mleko sipati u šerpu i kuvati dok ne proključa. Potom sniziti temperaturu pa kašikom vaditi sneg od belanaca i spuštati u
ključalo mleko.
3. Knedle od belanaca kratko kuvati 1-2 minuta s jedne strane prelivajući mlekom pa okrenuti na drugu stranu i takođe kratko prokuvati. Vaditi rešetkastom kašikom i spuštati u pripremljenu posudu.
4. Posebno umutiti žumanca sa šećerom, vanil-šećerom i brašnom te dodati jednu kutlaču toplog mleka i umutiti. Sve zajedno sipati
u preostalo ključalo mleko i kuvati na umerenoj temperaturi uz neprekidno mešanje dok se ne zgusne.
5. Pripremljeni fil preliti preko belanaca. Sačekati da se ohladi pa ostaviti u frižideru do služenja.