Sastojci:
50-60 g slanine
1 glavica crnog luka
1 čen belog luka
2 veća krompira
½ korena celera
2 kašike gustina
800 ml tople vode
2 kocke za supu
200 ml mleka
100 g kačkavalja
so, biber
Priprema:
1. U šerpi propržiti slaninu izrezanu na krupnije komade toliko da pusti masnoću i poprimi rumenu boju. Prženu slaninu izvaditi i odložiti na papirni ubrus.
2. Na istoj masnoći propržiti sitno seckan crni luk na umerenoj temperauti. Dinstati luk dok ne omekša i postane providan. Dodati sitno seckan beli luk pa kratko prodinstati.
3. U to dodati sitno seckan koren celera pa nastaviti dinstanje uz povremno dolivanje vode.
4. Kada celer omekša dodati krompir iseckan na kockice i kratko propržiti.
5. Dodati gustin, promešati pa naliti supom i ostaviti da se krčka oko 15 minuta.
6. Štapnim mikserom ispasirati povrće, dodati mleko i začiniti po ukusu pa kratko prokuvati.
7. Na kraju dodati rendani kačkavalj i mešati dok se ne istopi i poveže sa ostalim sastojcima.
8. Služiti toplo i dekorisati komadićima pržene slanine ili po želji.