Start Kuvamo sa Gastronomske priče Upoznajte se sa tajnama indijske nacionalne kuhinje!

Upoznajte se sa tajnama indijske nacionalne kuhinje!

indijska-kuhinja
Jela indijske kuhinje se spremaju brzo i lako, obiluju začinima, svežim povrćem i voćem. Tokom pripreme jela nema strogog pridržavanja receptima, već su sve kombinacije dozvoljene.
Svi regioni u Indiji neguju svoje specifičnosti, a zajedničko za sve regione je upotreba žitarica – pirinač, pšenica, kukuruz ili proso, koji se zavisno od regije kombinuju sa sočivom ili pasuljem, povrćem, mirisnim marinadama i čatnijem. Tome se mogu dodati jela od mesa, živine, ribe, jogurta i kokosa.
Hrana je uglavnom vegetarijanska, ali mnogi specijaliteti sadrže jagnjeće, pileće, kozije ili čak riblje meso. Indijska kuhinja je uglavnom vrlo ljuta i začinjena, zato polako, i natenane uživajte u hrani.
Smatra se da indijska kuhinja ima najviši nivo svesti. Još u toku pripreme jela oseća se posebno zadovoljstvo i radost, a kad je jelo gotovo, na trpezi je sama božanska hrana. U Indiji inače važi poslovica “Kako jedeš, tako misliš”.
Od indijskih specijaliteta, preporučujemo indijsku dosu.
Više o regionalnoj koferenciji “Food Talk 2013” pročitajte OVDE.