Biber
Miris: blago oštar – beli biber, dok crveni, braon i zeleni, imaju oštar miris
Ukus: ljut
Izgled: zrna crne, bele, crvene i zelene boje ili samlevena u prahu.
Koristi se za: crni je idealan za pripremu majoneza i svetlih umaka, onaj u zrnu za čorbe i marinade, a u prahu kao dodatak svim ostalim jelima.
Šafran
Miris: specifičan, osvežavajući
Ukus: blago gorak
Izgled: prah ili tanka vlakna jarkonarandžaste boje
Koristi se za: rižoto, jela od ribe, sosove, čorbe. Neizbežan je sastojak španske paelje.
Cimet
Miris: intezivan, slatkast
Ukus: sladak
Izgled: uralana kora u vidu štapića ili prah svetlo braon boje
Koristi se za: kolače, testa, kompote, filove, napitke od čokolade, sutlijaš. Naročito je popularan u indijskoj kuhinji.