Svakodnevno kuvanje obroka ne mora vam oduzeti mnogo vremena. Uz ove savete i pametno planiranje možete znatno skratiti pripremu obroka za ukućane.
1. Ubrzajte kuvanje testenine tako što u lonac na šporetu sipate vodu prethodno zagrejanu u kuvalu.
2. Kada recept traži maslac sa sobne temperature, tvrdi blok masnoće izrendajte i tako pospešite otapanje.
3. Skuvan pirinač možete smrznuti u zamrzivaču u manje porcije pa pre konzumacije nakratko zagrejati u mikrotalasnoj erni.
4. Kada vam je potreban paradajz za sos poslužite se konzervisanim pelatima ili gotovom salsom i tako skratite vreme pripreme koje biste inače potrošili na blanširanje, guljenje kožice i sečenje crvenih plodova.
5. Ne podgrevajte ostatke hrane, već ih transformišite u novo jelo. Ostatke sosaod mesa i povrća možete staviti u keramičku posudu, preko njih staviti lisnato testo, pa ispeći poput slane pite.
6. Nemate vremena za pripremu sosa? U mikseru napravite zeleni pesto od stručka svežeg peršuna, limunovog soka, soli i maslinovog ulja za samo minut ili dva, pa prelijte preko povrća, mesa ili ribe.
7. Pileća prsa isecite na trakice, ispržite u tiganju ili voku dva do tri minuta i tako skratite njihovu termičku obradu, a ukus će ostati isti.