Tradicionalan kus kus priprema se satima, dugotrajnim potapanjem i kuvanjem na pari. Kod nas je u ponudi i njegova instant verzija koja je već naparena i osušena kako bi se ubrzao proces pripreme.
Znate li kako ga možete brzo i lako pripremiti?
Ova namirnica sastoji se od sitnih granula lagane i mekane teksture, kao i blagog ukusa, pa samim tim predstavlja odličnu osnovu za druga jela, naročito ako je kombinujete sa varivima ili salatama. Često se koristi i kao zamena za pirinač, a naročito se preporučuje ako ste na dijeti jer sadrži i manje kalorija.
Kako pripremiti kus-kus?
Kako bi rezultat bio savršen, stavite svoj kus kus u posudu s poklopcem. Ako želite da mu odmah dodate aromu, nasecite i ubacite malo svežeg vlašca.
U drugu posudu stavite vodu i pustite da proključa. Prelijte vrelu vodu preko kus-kusa i to tako da ga prekriva 1- 2 centimetra, a za bolji ukus dodajte par kašika kvalitetnog maslinovog ulja i sok od celog limuna. Dodajte soli i bibera po želji.
Sve dobro promešajte i prekrijte posudu plastičnom folijom i ostavite da tako stoji 10 minuta.
Kada je gotovo, viljuškom izmešajte granule kus-kusa kako biste “oslobodili” sve ukuse.
Začinite po želji.
Uživajte!
D.S.