Prilikom pripremanja obrok salata, ne bi bilo loše da smanjite količinu soli, pogotovo ako imate povišeni krvni pritisak.
Povrće u sebi sadrži mineralne soli, pa i natrijum-hlorid (kuhinjsku so), zato prilikom pripreme nije neophodno soliti.
Dobra zamena su limunov sok i drugi začini.
Jasno je da dugogodišnje navike u pripremanju hrane nije moguće promeniti preko noći i sve se svodi na motivaciju.
Ako se uzme u obzir to da je zdravlje glavni cilj, valja se potruditi.
Integralna letnja salata
Šta je vam potrebno od sastojaka?
– glavica luka
– 4-5 kašika integralnog pirinča, kuvanog (prosa ili kus kusa)
– šolja povrtne, nesoljene supice
– sok od limuna
– 2 kašike kokosovog ulja
– 4-5 čeri paradajza (isečenih na četvrtine)
– 1 krastavac
– kašičica svežeg bosiljka, sitno seckanog
– so, biber
Integralni pirinač je najbolje ostaviti preko noći u vodi, mnogo manje vremena će biti potrebno da ga skuvate. Kuvajte ga u zasoljenoj vodi.
Luk prodinstajte na malo ulja, dodajte kuvani integralni pirinač, zalijte supom i prokuvajte. Kuvajte 10-15 minuta da pirinač upije aromu supe, zatim ostaviti da se ohladi u njoj (ukoliko ne upije svu tečnost, možete ga ocediti, a i ne morate, stvar ukusa).
Kada se pirinač ohladio, dodati sok od limuna i ulje, promešati i ubaciti naseckani paradajz, krastavac i bosiljak. Posoliti i pobiberiti. Jedite je rashlađenu.
Savet:
Jelo će biti malo kaloričnije ali znatno ukusnije ukoliko odgore namrvite feta sir (može i nemasni, što je bolja opcija).