Neobična salata
Šta je vam potrebno od sastojaka?
za salatu:
– 2 kašike žita, kuvanog (prosa, pirinča ili kus kusa)
– 1 kašika zelenog sočiva, kuvanog
– 2 šargarepe, isečene na tanke štapiće
– 2 kašike leblebija, kuvanih (nekad humus ubacim u preliv, odlično je i tako)
– 2 kašike semenki po želji (suncokreta, bundeve, susama)
– 50 g baby spanaća
– malo belog luka, so, biber, peršun
za preliv:
– sok od limuna
– mali paradajz (izblendan)
– 1 kašika kokosovog (maslinovog) ulja
– so, biber
– može čak i pola kašičice bagremovog meda, ako volite
Pomešate sve sastojke: kuvane (ohlađene) i sirove i dobro izmešate, posolite i pobiberite (ne mnogo soli jer ide i u preliv, pospete peršunom i veoma sitno seckanim belim lukom (može i u prahu ako imate, mada je sveži luk uvek bolji izbor).
U posebnoj posuditi sjedinite sastojke za preliv i salatu prelijte pre služenja, ne preporučuje se da stoji dugo.
Drugi način je da šargarepu, semenke, spanać, beli luk i sastojke za preliv ubacite u blender i time prelijete sočivo, leblebije i žito.