Karfiol salata s pirinčem
Šta je vam potrebno od sastojaka?
– 1 manji karfiol (iscepkati na male glavice)
– 1 luk (sitno seckan)
– 2 šoljice pirinča (može i integralnog, prosa ili kus kusa)
– 2 kašike kokosovog ulja (može i maslinovo)
– sok od limuna
– 1 kašičica meda
– 1 čen belog luka (jako sitno iseckan)
– 2 kašike suvog grožđa (ako ne volite, može i drugo suvo voće npr. šljive)
– 2 kašike peršuna
– so, biber
Na pek papir u tepsiji razbacati sitne glavice karfiola, posuti sitno seckanim lukom, uljem, posoliti i pobiberiti (po ukusu) i peći na najvišoj temperaturi dok karfiol ne dobije zlatnu boju (oko 20 minuta, zavisi kako vam radi rerna, moja odlično).
Pirinač skuvati, u njega ubaciti pečeni luk i karfiol. U posebnoj posudi umutiti ulje, limunov sok, med i beli luk (može i u prahu, mada je uvek lepše propasirati sveži).
Dodati so, biber i preliti preko pirinča i karfiola. Ubaciti suvo grožđe (ili drugo suvo voće) i izmešati. Ostaviti da odstoji najmanje sat vremene da se sastojci lepo sjedine.
Sa suvim voćem budite oprezni, veoma je kalorično!