Osušite šljive i uživajte u ukusnim i lekovitim voćkama i kad im prođe sezona.
Šljive su prava riznica lekovitih sastojaka, pa i najveći ljubitelji svežeg voća ne mogu odoleti sušenim šljivama.
Šljive možete osušiti na dva načina – na suncu i u rerni. Važno je da za sušenje izaberete zrele i neoštećene plodove.
Sušenje na vazduhu
Za sušenje na vazduhu, odnosno suncu, oprane šljive najpre na nekoliko sekundi stavite u rastvor vruće vode i sode bikarbone. Ovaj rastvor ćete napraviti tako što ćete na jedan litar vode dodati kašiku sode bikarbone.
Neka šljive u ovom rastvrou ne stoje duže od četiri sekunde, a zatim ih opet operite. Voćke zatim poređajte na pleh i stavite na osunčano mesto. Neka u toku noći šljive budu u zatvorenoj prostoriji. Biće vam potrebno između 7 i 10 dana da se voće osuši.
Sušenje u rerni
Ako želite šljive da osušite u rerni, važi isto pravilo pri odabiru – neka budu zrele i neoštećene. Takođe ih oprane stavite u rastvor sode i vruće vode oko osam sekundi i posle dobro operite. Početna temperatura sušenja u rerni neka bude 50 stepeni, ali neka vrata rerne budu odškrinuta.
Šljive povremeno okrenite tokom sušenja. Kada se koža blago smežura, pojačajte temperaturu na 65 stepeni.
Ukupno sušenje ne bi trebalo da bude duže od šest sati.
D.S.