Sastojci:
Kore
9 belanaca
15 kašika šećera
15 kašika mlevenih lešnika
3 kašike brašna
Preliv od čokolade
200 g čokolade za kuvanje
100 ml slatke pavlake
1 kašika putera
100 g seckanih lešnika
Fil
9 žumanaca
12 kašika šećera
700 ml mleka
1 puding od vanile
3 kašike brašna
2 vanil-šećera
150 g putera
Priprema:
Kora
1. Umutiti 3 belanceta u čvrst sneg, pa postepeno dodavati 5 kašika šećera dok se ne dobije gust šam.
2. Dodati 5 kašika lešnika i 1 kašiku brašna, pa polako promešati. Manju tepsiju izvrnuti naopačke i prekriti je papirom za pečenje.
3. Na papir sipati smesu za koru i ravnomerno je rasporediti. Peći u rerni zagrejanoj na 200°C 15 min. Na isti način od preostalog materijala ispaći još dve kore.
Čokoladni preliv
1. U manjoj šerpi sjediniti izlomljenu čokoladu za kuvanje, slatku pavlaku i puter. Zagrevati na umerenoj temperaturi, neprekidno mešajući dok se sastojci ne rastope.
2. Pečene i prohlađene kore preliti čokoladnom smesom, pa ostaviti da se glazura stegne. Jednu prelivenu koru posuti seckanim lešnicima.
Fil
1. U šerpu sipati 500 ml mleka, dodati šećer i vanil-šećer, pa kuvati dok ne proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mleko sa žumancima, pudingom od vanile i brašnom. Smesu sipati u ključalo mleko i nastaviti kuvanje, neprekidno mešajući dok se ne zgusne.
3. Puter penasto umutiti, dodati ga u ohlađeni fil od vanile i izmiksati.
Finalni postupak
1. Koru prelivenu čokoladom premazati polovinom fila i prekriti je drugom korom, takođe prelivenom čokoladom.
2. Rasporediti preostali fil i naneti čokoladnu koru sa seckanim lešnicima. Kolač ostaviti u frižideru da se stegne, pa ga iseći na kocke.