Američki federalni panel koji bi trebalo da pomogne uspostavljanje novih preporuka za ishranu ljudi, sugeriše Amerikancima da jedu manje mesa, jer je to “bolje za planetu”.
Savetodavni komitet za preporuke u ishrani osnovan je 1983. i po prvi put je ove godine uračunao i ekološku održivost.
U ovogodišnjim preporukama stoji da je ishrana sa što manje proizvoda životinjskog porekla ne samo zdravija, nego i bolja za očuvanje životne sredine.
Mesna industrija, međutim, uzvraća udarac tvrdeći da panel nema ni vlast ni ekspertizu da daje takve ocene.
Ipak, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo zdravlja imaće u vidu ove preporuke u izradi konačnog vodiča za 2015.
Izveštaj na 571 strani navodi da je prosečna američka ishrana štetna po životnu sredinu u pogledu emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, ali i neefikasna u upotrebi vode, zemljišta i energije.
Alternativa je ishrana bogata povrćem, voćem, integralnim žitaricama, morskim plodovima, mahunarkama i orasima, uz umerenu konzumaciju mlečnih prerađevina i alkohola, a ograničen unos crvenog i prerađenog mesa, slatkiša, sokova i rafinisanih žitarica.
U pregledu naučnih studija komitet ističe one koje su pokazale da veganska ishrana ima najviše koristi po zdravlje ljudi.
“Organska veganska ishrana ima i najmanji negativan uticaj na ekosisteme i resurse”, stoji u izveštaju.
Meso ne treba jesti u velikim količinama i zbog zasićenih masti koje vode kardiovaskularnim oboljenjima.
S druge strane, lobi grupe mesne industrije ističu da meso sadrži proteine koji čine da se ljudi duže osećaju sitim.
Iako potrošači retko slede zvanične preporuke, predstavnik Komiteta za odnose s javnošću Erik Mitenhal kaže da se one odražavaju na državne programe, poput ishrane u školama, lekarske preporuke vezane za suplementaciju za žene, odojčad i decu, kao i obroke u vojsci.
Izvor: Thehill.com
Foto: Thinkstock