Start Glavna jela Meso Vekna od mesa

Vekna od mesa

Foto: Dobra hrana
Foto: Dobra hrana

Sastojci:
– 500 g mlevenog svinjskog mesa
– 500 g mlevenog junećeg mesa
– 150 g pršute
– 30 g prezli
– 3 jajeta
– 70 g rendanog parmezana
– 20 g seckanog peršuna
– prstohvat muskatnog oraha
– 1 kašika brašna
– 60 g putera
– 2 glavice crnog luka
– 1 dl belog vina
– 2 lista lovora
– 1,5 l mleka
– mleveni crni biber
– so

Priprema
1. Pršutu iseći na kockice, a crni luk očistiti i iseći na krupnije kocke.
2. U većoj činiji sjediniti mleveno svinjsko i juneće meso, pršutu, prezle, jaja, parmezan, peršun, muskatni orah, biber i so po ukusu. Rukama dobro izmešati da bi se dobila ujednačena smesa. Od dobijene mase oblikovati dve vekne i posuti ih brašnom.
3. U većoj šerpi otopiti puter, a zatim dodati crni luk i kratko propržiti. Potom luk sa puterom procediti kroz cediljku pa puter vratiti u šerpu.
4. Na vrelom puteru propržiti vekne mesa da porumene. Preliti ih belim vinom i pržiti dok vino ne ispari. Zatim dodati lovorov list i mleko pa ostaviti
da proključa. Tada smanjiti temperaturu i nastaviti sa kuvanjem dok mleko ne uvri i ne dobije se kremasti sos.