Start Glavna jela Vekna od mesa u mleku

Vekna od mesa u mleku

Foto: Dobra Hrana
Foto: Dobra Hrana

Sastojci:

500 g mlevenog svinjskog
mesa
500 g mlevenog junećeg
mesa
150 g pršute
30 g prezli
3 jajeta
70 g rendanog parmezana
20 g seckanog peršuna
prstohvat muskatnog oraha
1 kašika brašna
60 g putera
2 glavice crnog luka
1 dl belog vina
2 lista lovora
1,5 l mleka
mleveni crni biber, so

ISPROBAJTE I… Pileću veknu u sosu od pavlake

Priprema:

1. Pršutu iseći na kockice, a crni luk očistiti i iseći na krupnije kocke.
2. U većoj činiji sjediniti mleveno svinjsko i juneće meso, pršutu, prezle, jaja, parmezan, peršun, muskatni orah, biber i so po ukusu. Rukama dobro izmešati da bi se dobila ujednačena smesa. Od dobijene mase oblikovati dve vekne i posuti ih brašnom.
3. U većoj šerpi otopiti puter, a zatim dodati crni luk i kratko propržiti. Potom luk sa puterom procediti kroz cediljku pa puter vratiti u šerpu.
4. Na vrelom puteru propržiti vekne mesa da porumene. Preliti ih belim vinom i pržiti dok vino ne ispari. Zatim dodati lovorov list i mleko pa ostaviti da proključa. Tada smanjiti temperaturu i nastaviti sa kuvanjem dok mleko ne uvri i ne dobije se kremasti sos.

Pošaljite nam svoje kulinarske trikove i savete (napišite kratak tekst do 750 karaktera prema dole priloženim uzorima) i s propratnim fotografijama ili bez njih, uz potpisan ugovor, pošaljite na mejl posaljirecept@color.rs ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”. Autoru svakog objavljenog kulinarskog saveta ili trika, isplatićemo honorar u iznosu od 500 dinara!

Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net