Start Deserti Torte Vesela bubamara

Vesela bubamara

bubamara torta

Sastojci:

Za koru:
– 6 jaja
– 6 kašika šećera
– 10 kašika mlevenih oraha
– 1 kašičica ulja
– 2 kašike brašna
– 1 prašak za pecivo
– 1 štangla rendane čokolade
– oko 100 ml soka od pomorandže

Za fil I:
– 300 g mlevenog keksa
– 100 ml soka od pomorandže
– 250 g margarina
– 100 g šećera u prahu

Za fil II:
– 1 l mleka
– 4 pudinga od vanile
– 10 kašika šećera
– 500 g margarina
– 250 g šećera u prahu
– 100 g čokolade

Ostalo:
– 3 kutije jafa keksa
– 3 kutije piškota
– soka od pomorandže po potrebi za natapanje jafa keksa i piškota

Za bubamaru:
– 1 puding od čokolade
– 5 krem bananica
– 100 g žele bombona
– mlevenog keksa po potrebi da se dobije smesa koja se rukama lako oblikuje
– 5 kašika šećera
– oko 60 g suvog grožđa

Priprema:

Kora:
1. Ulupati belanca u čvrst šam postepeno dodajući šećer. Zatim ubacivati jedno po jedno žumance neprekidno muteći.
2. Potom umešati brašno pomešano sa praškom za pecivo i ulje. Na kraju varjačom umešati mlevene orahe i štanglu rendane čokolade.
3. Sve lepo sjediniti, smesu uliti u dobro podmazan pleh i peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta.

Fil I:
1. Mleveni keks preliti sokom od pomorandže i ostaviti ga da se natopi.
2. Za to vreme ulupati margarin sa šećerom u prahu, umešati natopljen keks i sve lepo sjediniti.

Fil II i III:
1. U malo mleka razmutiti puding, a preostalo mleko ostaviti da provri, te ukuvati razmućen puding.
2. Mešati dok se ne zgusne, skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
3. Posebno umutiti 500 g margarina sa 250 g šećera u prahu i sastaviti ga sa ohlađenim pudingom.
4. Fil podeliti na dva dela: u jedan dodati otopljenu čokoladu (fil I), a drugi deo ostaviti žut (fil II).

Finalni postupak:
1. Gotovu koru poprskati sokom od pomorandže i premazati je filom I. Preko poređati jafa keks umočen u sok od pomorandže.
2. Preko jafa keksa premazati fil II, a potom poređati piškote umočene u sok.
3. Preko cele torte premazati fil I.
4. Po želji ukrasiti tortu fondanom.

Bubamara:
1. U malo mleka razmutiti puding, a preostalo mleko ostaviti da provri sa šećerom.
2. Zatim ukuvati razmućen puding i mešati dok se ne zgusne. Skinuti sa vatre i ostaviti ga da se malo prohladi, pa umešati mleveni keks (količina da se dobije kompaktna smesa pogodna za oblikovanje).
3. Po želji dodati seckane žele bombone, seckane krem bananice i suvo grožđe.
4. Oblikovati poluloptu, obložiti je fondanom i napraviti bubamaru.

Recept Miljane Marković iz Jagodine.

Arhiva: Torte i kolači