Sastojci:
Za kore sa orasima:
– 16 jaja
– 16 kašika šećera
– 16 kašika mlevenih oraha
– 4 kašike brašna
– 1 prašak za pecivo
Za belu koru:
– 6 belanaca
– 12 kašika šećera
– 1/2 kašike sirćeta
Za fil:
– 1 l mleka
– 4 pudinga od vanile
– 8 kašika brašna
– 6 žumanaca
– 14 kašika šećera
– 375 g margarina
– 5 krem bananica
Isprobajte i…
Priprema:
Kore sa orasima:
1. Ulupati 8 belanaca u čvrst sneg.
2. Penasto umutiti 8 žumanaca sa 8 kašika šećera, pa umešati 2 kašike brašna pomešanih sa 1/2 praška za pecivo. Dodati 8 kašika mlevenih oraha i na kraju umešati sneg od belanaca.
3. Smesu uliti u pleh obložen pek-papirom i peći u zagrejanoj rerni na 200°C 15-20 minuta.
4. Od preostalog materijala na isti način ispeći još jednu koru.
Bela kora:
1. Ulupati belanca sa šećerom i sirćetom u veoma čvrst šam.
2. Izliti smesu u pleh obložen pek-papirom i sušiti 60 minuta u zagrejanoj rerni prvo na 150°C, pa smanjiti na 100°C.
Fil:
1. Ulupati žumanca sa šećerom, dodati prašak za puding i brašno. Sve lepo sjediniti i ukuvati u ključalo mleko.
2. Mešati dok se ne zgusne, skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
3. Margarin penasto umutiti i sastaviti ga sa ohlađenim kremom. Na kraju dodati seckane krem bananice.
Finalni postupak:
1. Preko kore I premazati polovinu fila, te preklopiti belom korom dok je još vruća. Sačekati da se kora ohladi, a zatim premazati preostalim filom. Završiti drugom korom od oraha i celu tortu ukrasiti šlagom.
Recept Žužane Januško iz Kavila.
Arhiva: Torte i kolači
Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.
VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!
Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net