Mnogi ne znaju dovoljno o lekovitom dejstvu grožđa, proizvoda grožđa i vinove loze. Grožđe se uzima kao lek za čišćenje krvi, regulisanje varenja, uklanjanje masnih naslaga…
Pomisao na jesen mnoge asocira na berbu grožđa, dobro vino i sokove od ovog zrnastog voća. Svi znaju da je plod vinove loze veoma sočna, slatka i pomalo kiselkasta tamna i bela bobica. Ali, mnogi ne znaju dovoljno o lekovitom dejstvu grožđa, proizvoda grožđa i vinove loze.
Listovi vinove loze koriste se za pravljanje čaja, za lečenje reumatizma, gihta, povraćanja. Čaj se priprema na uobičajeni način, potapanjem listova u provrelu vodu, koji se drže u poklopljenoj posudi 10 do 15 minuta, pre sipanja u šolju. Sladi se sa malo šećera i ispija polako.
Grožđe se uzima kao lek za čišćenje krvi, regulisanje varenja, uklanjanje masnih naslaga sa tela. Ali i za lečenje upalnih procesa organa za varenje, uklanjanje reumatskih teškoća i kožnih osipa.
Sveži sok od grožđa obiluje vitaminima A, B i C, kao i raznim mineralima. Koristan je za jačanje organa za varenje, izlučivanje toksina iz organizma, lečenje dijareje, katara creva i opstipacije.
Vino u manjim količinama podstiče aktivnost mnogih organa u ljudskom organizmu. Koristi se i u pripremi napitaka od raznog lekovitog bilja.
Vinsko sirće, osim što služi za pripremu raznih salata, koristi se i za spravljanje lekovitih obloga. Povremeno pranje celog tela mešavinom vinskog sirćeta i vode, čisti kožu i otvara pore, pospešuje cirkulaciju krvi, čime organizam jača da postane otporniji na mnoge bolesti i štetne spoljne uticaje.
Izvor: Novosti