Da li ste znali da određene vrste voća i povrća ne samo da ne morate, već ne bi ni trebalo da gulite? Osim što ćete uštedeti vreme, zadržaćete i mnoge hranljive sastojke i ukuse koji bi se ljušćenjem izgubili.
Uobičajeno je da se za pire krompir, krompir salatu, pa čak i pečeni krompir, odstranjuje kora. Ali to je loša ideja, jer 20 odsto hranjivih vrednosti, kao što je vitamin B, tragovi minerala i vlakana, dolaze iz kore. Krompir samo dobro operite.
Patlidžan
Kora patlidžana sadrži fitonutrijent nasunin – jak antioksidans koji pomaže u borbi protiv oštećenja ćelija zbog kojih dolazi do starenja ili bolesti, ističe Kavuto.
Sveži krastavci
Iako može biti malo gruba, kora tamnozelenih krastavaca je odlična za jačanje imunitetajer sadrži antioksidanse i vlakna, koji sprečavaju zatvor.
Šargarepa
Sve dok je dobro operete, nema nikakvog razloga da je ljuštite. Kavuto kaže: “Svi antioksidansi su koncentrisani na kori ili direktno ispod nje.”
Jabuke
Mnogi uklanjaju koru jer je nju teško sažvakati, ali kora jabuke je bogata vlaknima, koja će vas zasititi i pomoći probavi. “Kora jabuke je bogata kvercetinom, vitaminom C i triterpenoidima, koji su borci protiv raka”, dodaje Kavuto.
Izvor: Vesti
Foto: