Crvene, zelene, žute… Slatke, kisele… Kompot, sok, pita, ušećerene… U svim varijantama, jabuke su neizbežne. Simbol večne mladosti i voće za koje se kaže da nam je stiglo pravo iz raja.
Poreklo jabuke su centralni delovi Azije. Prvi podaci o uzgoju jabuke vode nas 2000 godina pre nove ere u Anadoliju i severnu Mesopotamiju. Kroz grčki svet uzgoj jabuke se proširio 300 godina p.n.e. kada je Aleksandar Makedonski zavladao Persijom. Voćarstvo, pa i razvoj domaće jabuke, zaživelo je sa razvojem Rimskog carstva. U Evropi je jabuka postala veoma uzgajana u 13. veku, a na američki kontinent stigla je tokom 16. i 17. veka. U svetu se proizvede oko 62.000.000 tona jabuke godišnje, a kod nas je druga po broju stabala.
O lekovitosti jabuke znalo se i u starom veku, a zvanična medicina savetuje jednu jabuku pre jela ili nekoliko sati posle obroka. Sve to zbog velikog procenta vode, i do 90%. Jabuka je bogata vitaminima, dobra je za jačanje organizma i prevenciju mnogih bolesti. Za nju se kaže i da je prirodna četkica za zube, jer pomaže da se očisti hrana između zuba. Nutricionisti preporučuju tri jabuke dnevno, pre obroka, za bolju liniju.
Koliko vrsta jabuka postoji u svetu nije tačno utvrđeno, ali broj se kreće oko 7500. Sorte jabuka koje najčešće jedemo nisu poreklom iz Srbije.
Greni smit stiže iz Australije, tako što je slučajno nikla na deponiji smeća. Pronašla ju je baka Marija En Smit.
Zlatni delišes, šampanjac ili jabuka? Nije bio siguran Pol Stark kada ju je prvi put zagrizao 1914. godine u voćnjaku u Zapadnoj Virdžiniji.
Ajdared je američka sorta, nastala 1935. godine. U Srbiji je više od 60 odsto površina pod ovom sortom.
Jonagold je takođe američka sorta jabuke, nastala ukrštanjem Zlatnog delišesa i Džonatana. Od 60-ih godina prošlog veka, veoma je popularna u Evropi.
Kod nas su popularne sorte i Crveni delišes, Modi, Breburn, Gala, Gloster, Fudži i druge. A najpoznatije domaće sorte jabuka su Budimka, Kiseljača, Kožara, Mirisavka, Petrovača, Kolačara itd.
Bez obzira da li je stigla iz raja ili iz nekog drugog mesta, svi volimo jabuku, ako ne svežu, onda u kolačima, soku, kompotu. Bitno je samo da pronađete omiljenu sortu, zagrizete i već ste uradili mnogo za svoje zdravlje.
Autor: Life Content
Foto: Wallshark