Start Predjela Pite Zalogaj koji se pamti – makedonska pita

Zalogaj koji se pamti – makedonska pita

Foto: Bakina kujna
Foto: Bakina kujna
  • 100 minuta
  • 6 osoba
  • Lako

Sastojci:

650 g brašna
25 g svežeg kvasca
2,5 dl vode
1 kašičica šećera
2 jajeta + 1 jaje za premazivanje
50 ml ulja
1 kašičica soli
350 g mladog sira
60 g masti
60 g putera
susam

Priprema:

1. U dublju posudu sipati mlaku vodu, razmutiti izmrvljeni kvasac, kašičicu šećera i brašna, te ostaviti na toplom da nadođe.
2. U vanglicu sipati polovinu brašna, dodati so, jaja, ulje i nadošao kvasac, a zatim promešati. Postepeno dodavati preostalo brašno po potrebi i mesiti rukom dok se ne dobije glatko testo. Umešeno testo ostaviti na toplom da se udvostruči.
3. Potom testo premesiti i podeliti na šest jufki. Ostaviti ih da miruju 20 min.
4. Okruglu tepsiju nauljiti i posuti brašnom. Uzeti prvu jufku i istanjiti je oklagijom u krug. Položiti u tepsiju pa premazati rastopljenom smesom od masti i putera. Odgore rasporediti malo mladog sira i preklopiti drugom istanjenom korom. Postupak filovanja ponavljati dok se ne utroši materijal. Poslednju koru premazati umućenim jajetom i posuti susamom.
5. Filovanu pitu iseći na trouglove pa ostaviti da nadođe. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok ne porumeni.