Sastojci:
Profiterole
100 g brašna
50 g Dijamant ulja
50 g Dijamant margarina s ukusom vanile
100 g vode
malo soli
2-3 jajeta
Krem
300 g mleka
70 g šećera
40 g Dijamant margarina s ukusom vanile
5 žumanaca
30 g gustina
70 g mlevenog lešnika
Preliv
250 g slatke pavlake
150 g crne čokolade
30 g Dijamant margarina s ukusom vanile
Priprema:
Profiterole
1. Prokuvati ulje i vodu s malo soli. Dodati brašno i mešati dok masa ne počne da se odvaja od posude. Sačekati da se malo prohladi pa dodavati jedno po jedno jaje, uz neprestano mućenje mikserom.
2. Smesu sipati u poslastičarsku kesu i na podmazanom plehu formirati loptice. Peći ih na 180ºC.
Krem
1. Mleko, šećer i margarin prokuvati.
2. Gustin razmutiti u malo hladne vode pa ga umešati u žumanca.
3. Kada mleko prokuva, uz neprestano mešanje dodavati smestu s gustinom i ostaviti da se ohladi. Na kraju umešati mleveni lešnik i puniti profiterole.
Preliv
1. Prokuvati slatku pavlaku i preliti je preko čokolade. Sve dobro izmešati pa rastopiti margarin.
2. Svaku od napunjenih profiterola umočiti u preliv i ređati u odgovarajuću posudu.
SAVET: Profiterole peći u plehu koji je prethodno podmazan uljem. Jaja u masu dodajte jedno po jedno. Ne otvarajte profiterole dok se ne ispeku jer neće zadržati lepe oblike loptica. Pre punjenja kremom, oštrim predmetom napravite rupu s donje strane kako bi se lakše punile.