Nova naučna studija je dokazala kako limunoidi, prirodni spojevi prisutni u limunu i drugim agrumima, preventivno i snažno zaustavljaju razvoj ćelija raka, posebno raka dojke.
Naučnici naglašavaju i to da ništa s limuna ne smete baciti, ni limunovo meso sa sokom, ni semenke, a posebno ne koru.
Limunova kora sadrži 5 do 10 puta više vitamina nego sam sok od limuna.
Osim antikancerogenog delovanja, ceo limun pomaže pri oslobođanju tela od toksina, ima antimikrobni učinak protiv bakterijskih infekcija i gljivica, učinkovit je protiv internih parazita i crva, reguliše krvni pritisak, deluje kao antidepresiv, i odličan je u borbi protiv stresa i živčanih poremećaja.
Osim očiglednih zdravstvenih razloga, na sledeći način ćete uživati kao nikad do sad u njegovom predivnom celovitom ukusu, posebno kori:
Jednostavno je, uzmite neprskani limun (ako nemate provereni domaći, kupite organski bio limun u većim prodavnicama ili prodavnicama zdrave hrane), dobro ga operite i stavite u zamrzivač (možete ceo, a možete i na kriške).
Nakon što ste limun dobro zamrznuli, izvadite ga i – narendajte.
Zatim ga možete posuti na salatu, sladoled, supe, žitarice, rezance, omiljeno piće ili na/u bilo što drugo.
Ono što ćete doživeti je sasvim novi ukus u kojem ćete uživati, a telo zahvaljivati – zdravljem!
Izvor: Kurir
Foto: FreeDigitalPghotos