Start Zanimljivosti Zašto je jedenje čipsa “zarazno”?

Zašto je jedenje čipsa “zarazno”?

ID-10044189
Da li ste se ikada pitali zašto neki slatkiš ili grickalicu možete da jedete “kontrolisano”, a od kikirikija, kokica, čipsa… ne možete da se odvojite? Naučnici kažu da su na tragu otkrića zašto je to tako. Iako neki to nazivaju pohlepa, drugo ime za takvo ponašanje je hedonistička hiperfagija tvrdi nemački naučnik dr Tobias Hoch.
To je naučni pojam koji definiše kad jedemo zbog užitka, a ne gladi. Rekreaciono prejedanje se može pojaviti kod svih ljudi u nekoj fazi života, a u hroničnom obliku je ključni uzrok u epidemiji gojaznosti“, kaže Hoch uz objašnjenje da uticaj čipsa na moždane aktivnosti može se samo delomično objasniti količinom masti i ugljenih hidrata.
U čipsu postoji nešto drugo što ga čini poželjnom grickalicom- hrskavost kod čipsa stimuliše centar za nagradu u mozgu i da bi to saznanje moglo dovesti do razvoja novih lekova ili prehrambenih aditiva kojima bi se sprečavalo prejedanje.

Izvor: zena.blic