Gorak ukus patlidžana često odbija ljude od ovog dragocenog povrća, ali postoji jedan veoma lak trik za izbegavanje ovog ukusa.
Jednostavno, plod isecite na kriške željene širine, dobro ih posolite i ostavite da se ocede. Iz patlidžana će izaći voda, a zajedno sa njom i toksini koji imaju gorak ukus.
Još jedan način je da isečete patlidžan i potopite ga u slanu vodu.
Jelo po preporuci: Pita od patlidžana
Sastojci:
– 500 g tankih kora za pitu
– 3 patlidžana
– 1 glavica crnog luka
– 0,5 dl kisele vode
– 0,5 dl ulja
– mešavina začina
– biber, so
za fil
– 2 dl pavlake
– 2 dl ulja
– 4 jajeta
– 1 prašak za pecivo
Priprema
1. Patlidžan oljuštiti i iseći na krupnije kocke, a potom ga obariti u slanoj vodi kako bi omekšao. Ocediti ga i samleti na mašini za mlevenje.
2. Crni luk sitno iseckati i propržiti na malo ulja kako bi postao staklast. Dodati mleveni patlidžan, začiniti po ukusu i kratko propržiti.
3. Posebno sjediniti kiselu vodu, ulje i malo soli po ukusu.
Fil I:
1. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg. Postepeno dodavati jedno po jedno žumance i mutiti sve vreme. Dodati pavlaku, ulje, prašak za pecivo i polako izmešati kako bi se dobila ujednačena smesa.
Finalni postupak:
1. Tepsiju nauljiti i unutrašnjost obložiti sa dve kore za pitu. Poprskati mešavinom kisele vode, ulja i soli, premazati sa malo fila od patlidžana i naneti 1/2 fila I (ostatak fila ostaviti za kraj). Prekriti sa dve kore za pitu, opet poprskati sa malo mešavine ulja, kisele vode, soli i premazati sa malo fila od patlidžana. Isti postupak ponoviti još jednom.
2. Pripremljenu pitu iseći na kocke i preliti ostatkom fila I. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
D.S.