Proteini odnosno belančevine snadbevaju telo amino-kiselinama, koje obezbeđuju rast, održavanje i obnovu tkiva, a takođe su osnovni izvor vitalnih supstanci: enzima, hormona, neurotransmitera itd.
Naše telo niti proizvodi niti skladišti proteine. Ukoliko ih unosimo malo, ili ih pak ne unosimo uopšte, naše telo počinje da razgrađuje sopstveno mišićno tkivo, a kako bi obezbedilo određene amino-kiseline neophodne za rad srca i unutrašnjih organa, kao i imunološkog sistema.
Zbog toga, veoma je važno da svakodnevno jedete hranu koja sadržri proteine, poput pilećeg i ćurećeg belog mesa, te crvenog mesa.
Još uvek su aktuelne rasprave u vezi s konzumiranjem crvenog mesa – mnogi nutricionisti protivnici su njegove upotrebe u ishrani. Međutim, prema načelima hronoishrane, ipak treba unositi umerene količine crvenog mesa, jer to po svim merilima može biti mnogo više korisno nego štetno. (Uprkos ovim polemikama koje se vode u poslednje vreme, studije nisu dokazale da je unos crvenog mesa štetan).