Start Zanimljivosti Zašto treba da jedemo ružno voće i povrće

Zašto treba da jedemo ružno voće i povrće

_sp-voce-i-povrce

Ne procenjujte ukus voća i povrća prema njihovom izgledu.

Svet svake godine baci ogromnu količinu hrane – oko 1.4 milijarde tone. Prema navodima Ujedinjenih nacija, 20 do 40 odsto svežih proizvoda bace poljoprivrednici iz prostog razloga što nije dovoljno lepo da bi se prodavalo u supermarketima. To je hrana koja je savršeno ukusna i hranljiva, ali izgleda pomalo…čudno.

Kampanja Evropske unije ima za cilj da prevaziđe ovaj problem. Možda kopirajući nekoliko stranica knjige Udruženja za očuvanje ružnih životinja, francuski maloprodajni lanac Intermaše pokrenuo je reklamnu kampanju ove godine kako bi promovisao ružno povrće. Oni su zajedno sa farmerima i prodavnicama prodavali povrće nesavršenog oblika po 30 odsto nižoj ceni. Uspeh je bio toliki da se pokret preneo na Sjedinjene Američke Države i Kanadu.

Iako možda deluju čudno, nesavršeno voće i povrće je bezbedno za jelo. Njihov čudan oblik rezultat je uslovima u tlu, temperature, nepravilnog oprašivanja i genetskih varijacija. Priroda ne stvara “savršene” kruške svaki put.

Zato dajte ružnom povrću i voću šansu – iznenadićete se ukusom.

Izvor: nationalgeographic.rs