Duška Jovanić zahvalila se gostima na učešću, kao i prisutnima. Konferansije Nikea Vučetić zatvorila je konferenciju i pozvala sve prisutne da u subotu takođe dođu na Sajam kada će se birati najbolji kuglof.
14:12
“Imam 44 godine i namćor sam po prirodi. Ja sam ogromni entuzijasta kada je gastronomija u pitanju. Boli me što ljudi nemaju odnos prema tome. Strašno je što kompleks Grand hotela na Kopaoniku, 20 km vazdušnom linijom od vinarije Župe a oni služe Zvonko Bogdan”, rekao je zdravko Brkić. “Ne treba uparivati vino i hranu, trebalo bi uparivati vino sa dobrim društvom“.
13:46
Upravo slede pitanja sa Tvitera.
Splića kaže da su najveseliji gosti iz Slovenije – oni su zaluđeni provodom u Srbiji.
“Jedan od najboljih restorana u Beogradu je SquereNine”, rekao je Michael.
“Bez bakine kuhinje se ne može živeti u Srbiji”, rekao je Miloš Jovanović.
13:45
Splića: “U uparivanju hrane i vina ima problem što neka od dva najpoznatija jela u Srbiji i kako upariti sa pićem. Šta piti uz čorbasti pasulj i svadbarski kupus?” Splića je rekao da je mnogo bolje mešati pića, nego mešati beton.
13:41
Đorđe Pešić koji na Fejsbuku promoviše uparivanje vina i hrane uključio se u diskusiju.
13:34
“Nema pravo niko da vam kaže šta da jedete i pijete, sami birajte. Kada me pitaju koje mi je najbolje vino – naravno, ono koje mi je u čaši. Sećam se kada smo osnovali vino somelijera i tada nam je samo jedna vinska kuća ponudila novac da pokrenemo udruženje. Tada sam na sastanku rekao direktoru da je njihova misija da izbace njihovo vino sa vinskih karata u restoranima“, govori Zdravko Brkić i dodao je da su sada vinski blogeri veoma popularni i zamenili su vinske karte u mnogim restoranima. On je takođe preporučio da probate kombinaciju sušija i Tamjanike.
13:23
Šta srpski narod zaista voli?
“Kada smo otvarali Salaš bilo nam je bitno da u restoranu imamo vino koje će mnogi moći sebi da priušte. U to vreme većina gostiju je pilo pivo. Sada, se kod nas više piju bela vina, a u poslednje dve godine se povećava potrošnja rozea”, govori Splića.
13:16
Duška je pitala Miloša da kaže listu vina i hrane koje se savršeno slažu. “U zadnje vreme sam pošeo dosta do koristim roze vino. Odlično se slaže uz jagnjetinu“, rekao je Miloš Jovanović.
13:15
“Trend je ishrana bez glutena“, rekao je Ivan Zorić.
Koje je vaše omiljeno vino iz Srbije, pitala je Duška Michaela. “Volim samo bela vina, veliki sam fan Šardonea. Ne volim Francuska vina. Kada bih mogao da biram uvek bih izabrao belo vino”.
13:10
“Slažem se sa Splićom da je bolje piti špricer nego vodu. Pored toga, mogu da kažem da je šampanjac jedino piće koje možete da pijete za doručak, ručak i večeru! Vino je najbliži brat šampanjcu“, rekao je Zdravko.
13:04
Duška je pitala Spliću o svojim iskustvima, prvi susret sa vinom. “Dalmacija je bila najsiromašnija zemlja i vino je u to vreme bilo skupo, Drugo objašnjenje je da je na ostrv ima voda zagađenja pa su se ljudi “čistili” vinom i počeli da mešaju”.
“Moj život se promenio kada sam krenuo putem hrane i vina“, rekao je Miloš Jovanović.
12:58
Koja je veza izmedju vina i hrane? “Ja mislim da vino i hrana treba da budu zajedno,” rekao je Michael Kreiling. On je dodao da Francuzi misle da su vino i hrana kao brak, dok Michael misli da je to više kao flert.
12:53
Duška Jovanić obratila se prisutnima. Ona je rekla da je vreme da počnemo sa programom i nazdravila sa prisutnima. “Budući da je gastronomija tema broj jedan, nadmašila je i politiku i tenis. Ona je najavila i temu današnje konferencije i predstavila goste.”
12:45
Konferansije Nikea Vučetić najavila je početak panela “Food&Wine Chat”, a prisutnima poželela dobrodošlicu i predstavila pokrovitelje konferencije.
12:00
Početak panela “Food & Wine Chat” na Sajmu turizma u Novom Sadu zakazan je za danas u 12 i 30. Učesnici panela su Miloš Jovanović, glavni kuvar restorana “Que Pasa” u Beogradu, Savo Kesar, vlasnik i osnivač Mediteraneo festivala vina, gastronomije i vinskog turizma, Aleksandar Samardžija, jedan od suvlasnika poznatog restorana kraj Čeneja “Salaš 137″, zatim Zdravko Brkić, predsednik “Cigar Society” kluba, Ivan Zorić, tehnolog za razvoj kompanije “Imlek”, i Michael Kreiling, glavni kuvar u hotelu Hyatt Regency u Beograduo. Moderator panela je Duška Jovanić. Dok posetioci panela uživaju u vinu, siru i specijaltetima koje su spremili kuvari, učesnici će govoriti o hrani i vinu.
Svoja pitanja, zapažanja i komentare možete slati putem Tviter hashtaga #FWC2013
Tekst: Life Content