Jedite više povrća i voća tokom dana, i tako ćete ubrzati metabolizam. Zeleniša možete da pojedete koliko god hoćete, ne morate da merite porciju
Zelena dijeta je slična vegeterijanskoj, jedina razlika je što ovaj plan ishrane uključuje i proizvode od mesa. Prvenstveno je namenjena ljudima koji vole voće, povrće i integralne žitarice, a nameravaju da smršaju samo nekoliko kilograma. Osim što pomaže da se istope masne naslage, ova dijeta očistiće organizam od nakupljenih otrova.
Namirnice iz grupe povrća imaju najmanju energetsku vrednost, ali sa njima garantovano možete da utolite glad, a da ne ugorzite liniju. Zeleniša možete da pojedete koliko god hoćete, ne morate da merite porciju. Nutricionisti čak kažu da je bolje pojesti dupli obrok povrća nego da na tanjir zalutaju razna peciva, testenine i druge kalorične namirnice.
Da biste uvek imali spreman obrok treba na vreme obezbediti sve potrebne namirnice. Na prvom mestu je zeleno lisnato povrće, koje je i najhranljivije. Već nakon nekoliko dana kada počnete da ga jedete varenje će se poboljšati, ten će zablistati, popraviće se funkcija jetre i žučne kese i osećaćete se kao da ste dopunili baterije.
Obroke pripremajte od zelene salate, blitve, spanaća, rukole, brokolija, kelja, kupusa, krastavaca, zelene boranije, graška, praziluka, zelene paprike, zelenih jabuka i svežeg začinskog bilja.
Pripremajte jela prema predloženom meniju ili napravite svoju kombinaciju. Recimo, obogatite salatu od svežeg povrća sveže ceđenim sokom od jabuke ili šargarepe ili kašičicom meda. Može da se doda i sveže začinsko bilje kao što je nana, majčina dušica, bosiljak, ali i semenke lana, suncokreta, bundeve ili seckani bademi ili orasi.
PRVI DAN
DORUČAK: parče hleba od celog zrna žitarica, tvrdo kuvano jaje, svež krastavac
UŽINA: čaša jogurta
RUČAK: pečeni krompir, bareni spanać
UŽINA: mešana zelena salata sa maslinovim uljem, limunovim sokom i rendanim sirom
VEČERA: pileći ili ćureći file dinastan na luku i na malo ulja.
DRUGI DAN
DORUČAK: banana izblendirana sa nemasnim mlekom i ovsenim mekinjama
UŽINA: jabuka i šargarepa
RUČAK: pečena pastrmka ili losos, bareni kelj i kuvan krompir preliveni maslinovim uljem
UŽINA: parče hleblja od celog zrna žitarica, biljni namaz, rukola i zelena paprika
VEČERA: dinstano posno goveđe meso, zelena boranija i krompir skuvan u ljusci
TREĆI DAN
DORUČAK: zeleni koktel
UŽINA: čaša surutke, štapići od graham brašna
RUČAK: salata od testenine bez jaja, sveže zelene salate, čeri paradajza i tofu sira
UŽINA: parče hleba od celog zrna žitarica, nemasni beli sir, špargla ili avokado
VEČERA: pečeni pileći batak, ledena salata sa zelenom paprikom, mirođijom i belim jogurtom.
ZELENI KOKTEL
U blenderu usitnite stabljiku i listove celera, pregršt listova svežeg spanaća i pola krastavca koji je očišćen od semenki. Dodajte nekoliko kapi limunovog soka, i čašu vode. Pijte najmanje pola sata pre obroka. Ovaj koktel može da se pije i posle podne, recimo umesto užine.
Izvor: novosti.rs
Foto: freedigitalphotos.net