Brokoli je veoma važna namirnica za sve one koji vode računa o svom zdravlju. Koristan je i onima koji se bore sa viškom kilograma jer je niskokaloričan, a pri tom bogat vitaminima i mineralima. Poreklom je iz Italije pa je ovo povrće dobilo naziv po italijanskoj reči broccolo, što u prevodu znači “grana”. Danas je u upotrebi širom sveta, može se jesti sirovo (kao salata) ili kuvano.
U svom sastavu sadrži kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijujm, natrijum, gvozđe, cink, hrom, vitamine C, A, E, K, B1, B2, B6, B9, mnoštvo flavonoida i enzima. Brokoli u sebi sadrži veliki broj fitohemikalija koje imaju antioksidantna svojstva tako da sprečavaju nastanak i razvoj raznih oboljenja i infekcija. Iz tih razloga poznato je da ova biljka može biti dobra prevencija protiv raka, pogotovo raka debelog creva, dojke i pluća. Zbog visokog nivoa C vitamina i aminokiselina brokoli jača imuni sistem, štiti organizam od slobodnih radikala i podstiče izbacivanje mokraćne kiseline iz tela.
Da bi se postigla što veća iskorišćenost dragocenih materija, brokoli je najbolje jesti u sirovom stanju ili nakon vrlo kratkog kuvanja na pari. Redovnom i pravilnom upotrebom ove namirnice možete sačuvati i unaprediti svoje zdravstveno stanje organizma. Visok nivo kalijuma u ovoj biljki pomaže pravilnom funkcionisanju nervnog sistema i mozga. Dugotrajnom konzumacijom ovog povrća može se usporiti proces starenja organizma.
Brokoli može biti korisna namirnica ženskoj populaciji u periodu menopauze jer vitamin K, kalcijum, magnezijum, cink i fosfor koji se, takođe, nalaze u sastavu ove biljke povoljno deluju na kosti i dobra su prevencija protiv osteoporoze.
Naučnim istraživanjima je potvrđeno da folna kiselina sprečava neurološka oštećenja na formiranom organizmu i fetusu, pa s obzirom na to da je brokoli bogat izvor folne kiseline ovo povrće se preporučuje trudnicama. Iz istog razloga, redovnom upotrebom ove biljke može se smanjiti rizik od nastanka Alchajmerove bolesti. Osim toga, brokoli je namirnica bogata vlaknima tako da podstiče varenje i sprečava zatvor. Pomaže održavanju dovoljne količine gvožđa u organizmu i tako sprečava nastanak anemije.
Brokoli se takođe, preporučuje gojaznim osobama, osobama sa povišenim krvnim pritiskom i holesterolom, dijabetičarima i naravno svima onima koji vode računa o svom zdravlju.