Ajvar
Sastojci:
– 5 kg crvene mesnate paprike
– 2 kg plavog patlidžana
– 1 l soka od paradajza
– 2 l vode
– 1,5 dl sirćeta
– 3 kašike šećera
– 3 kašike soli
– 1 kašika ljute mlevene paprike
– 3 glavice belog luka
– 5 dl ulja
– 2 konzervansa
Priprema
1. Papriku i patlidžan ispeći na roštilju, oguliti i očistiti od semena te ostaviti da odstoje kako bi se ocedili od suvišne tečènosti. Oceđenu papriku samleti.
2. U šerpu od 12 litara staviti mlevenu papriku i patlidžan, sipati vodu, sirće, sok od paradajza i ulje, te dodati so, šećer, mlevenu ljutu papriku i sitno seckan beli luk.
3. Pripremljenu masu kuvati na umerenoj temperaturi 60 minuta uz mešanje po potrebi. Kada suvišna tečnost ispari a masa postane gusta i kašasta, skinuti šerpu sa ringle i umešati konzervans.
4. Staklene tegle za ajvar dobro oprati, a potom ih ugrejati. U ugrejane tegle sipati topao ajvar, poklopiti ih krugovima celofana i pričvrstiti gumicom.
5. Upakovane tegle utopliti i ostaviti tako da prenoće dok se ne ohlade.
Savet plus: Papriku i paradajz ne morate peći možete ih samo obariti, a potom samleti.