Cvekla sadrži pregršt minerala i vitamina, od čega i dragoceni B12, zbog čega je veoma važna u ishrani ljudi. Evo jednostavnog načina da je sačuvate za zimu…
Sastojci:
– 5 kg cvekle
– 3 l vode
– 1 l sirćeta
– 3 kašike šećera
– 1,5 kašika soli
– kesica konzervansa
– nekoliko očišćenih i iseckanih glavica belog luka
Priprema:
– Cveklu oljuštite i isecite na kolutove.
– Slažite je u tegle, a između redova stavite po malo belog luka.
– Skuvajte vodu sa sirćetom, solju i šećerom i dok je vrelo prelijte cveklu.
– Zatvorite tegle i prekrijte ih da ostanu što duže tople.
Napomena:
– Ako se tegle brzo ohlade, cvekla će biti hrskava pod zubima i neće mnogo omekšati.
Napravite i… Vitaminska “bomba”: Smoothie od cvekle i šipka