Svake godine svetska organizacija koja radi pod nazivom Environmental Working Group (EWG) objavljuje listu povrća i voća koje u sebi sadrži najviše i najmanje pesticida.
Na listi povrća sa najvećim brojem pesticida su već godinama jabuke. One se prskaju pre i posle berbe da bi što duže ostale sveže.
Kao najčistija pokazala se namirinica avokado gde je broj pesticida ustanovljen na svega 1% uzorka.
Krompir sadrži najviše pesticida u odnosu na svoju težinu, kod prosečne paprike babure nađeno je čak 15 različitih vrsta pesticida van sezone, dok šeri paradajz, nektarine, breskve, grašak i jabuke sadrže oko 13 različitih vrsta pesticida.
Pored krompira tu su još i celer, spanać, paprike babure i krastavac.
Na listi najčistijih se pored avokada nalazi se dosta egzotičnog voća kao što su ananas, papaja, grejfrut, mango. Od domaćih na listi najčistjih su kukuruz, kupus, grašak i karfiol.
Prema ovoj listi sve namirnice koje kupujemo kad im nije sezona sadrže u sebi veliki broj pesticida. Zato zaboravite na jagode i paradajz u zimu. Takođe, zaboravite na grčke, vitaminske, mimoze salate ako sadrže povrće koje nije sezonsko. I kada naručujete u restoranu dobro razmislite koje povrće sadrži vaš omiljeni specijalitet.
Izvor: Blic
foto: Freedigitalphotos.net/amenic181