Za kore:
– 500 g brašna
– 2 žumanceta
– 1 kašičica sode bikarbone
– 200 g šećera
– 160 g margarina
– 1 manja čaša kisele pavlake
– 4 kašike kakaoa
Za fil:
– 2 žumanceta
– 2 pudinga od vanile
– 300 g šećera
– 4 kašike gustina
– 1 l mleka
– 250 g margarina
Ostalo:
– 200 g pti ber keksa
– mleko (za umakanje)
– 100 g čokolade
– 2 kašike ulja
Priprema:
Kora:
1. U dubljoj posudi pomešati polovinu brašna sa sodom bikarbonom i šećerom.
2. Dodati žumanca, margarin, pavlaku i kakao.
3. Umestiti glatko testo postepeno dodajući preostalo brašno, a zatim ga podeliti na dva dela.
4. Razvući testo oklagijom, pa peći kore na prevrnutom podmazanom plehu u rerni zagrejanoj na 200°C oko 15 minuta.
Fil:
1. Penasto umutiti žumanca postepeno dodajući šećer.
2. Dodati puding i gustin, pa promešati.
3. Ugrejati mleko, te dodati prethodnu smesu i mešati dok se ne zgusne. Skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
4. Umutiti margarin, pa ga sastaviti sa ohlađenim filom.
Finalni postupak:
1. Na prvu koru naneti polovinu fila. Zatim poređati keks umočen u mleko.
2. Premazati preostalim filom, pa preklopiti drugom korom.
3. Ostaviti da se malo stegne, pa iseći na štangle.
Recept Biljane Jovković iz Šida
Arhiva: Pošalji recept